Tags

, , ,

Da, da, un duel de salsa şi n-are legătură cu sosul cel iute, aproximativ…;p

Cuban Fury, producţia regizorului James Griffiths readuce în paşi de salsa, o mică şi cunoscută deja tematică hollywoodiană, duelul şi cucerirea feminină. Nu de alta dar Tristan pe vremuri nu avea buget de procesare şi nici poporul de atunci nu-l putea ajuta la remixarea unor coveruri pe muzică de pilates… In plus pe atunci, bărbaţii adevăraţi aveau săgeţi şi ştiau lupta pentru femeia iubită şi prin trasul cu cuvinte şi muzici trubadurice, că deh, nu existau manageri şi impresari să ceară 40% din vânzâri şi apariţiile la castel..

Lăsând gluma la o parte, Cuban Fury este un film secsi, cu mult dans şi perseverenţă în ceea ce înseamnă ritualul seducţiei la unele specii, în special cea umană!;) Nu de alta, dar cu o astfel de muzică simpatică, orice cinema pare “salsalicious” vorba unui cântec al celor de la Tape Five. De ce zic asta, pentru că şi pe mine m-a încântat la maxim, ca spirit dansator, să aud în ditamai cinematograful un ritm viu. Mai mult de’atât, să vezi umeri ridicându-se şi puţină descreţire de frunţi, o pură veselie ca prim stadiu de optimism…un astfel de film poate nu te aruncă îmediat în club pentru step-up remixing dar sigur te face să răzi bine şi să vrei să shake-simona niţel! Poate nu un Dirty dancing 1, dar sigur 2nd one se poate asezona cu salsa din Cuban Fury si gata fiesta de vineri seara! 😉

Şi acum că avem ritmul în sânge, să întrăm un pic de ringul de dans al acestui film! Norocul regizorului James Griffithse că a lucrat cu  cei doi scenarişti trăzniţi, John Brown şi Nick Frost, ultimul fiind şi cel cu ideea originală zic ei. Acum dacă duelul în dans este pentru prima dată tratat într-un sinopsis de film de Hollywood, judecaţi şi voi..Eu cred că n-am avut orbul găinii când am văzut Dirty-urile, Let’s dance, Shall we dance, My ultimo tango, Tango Bar, Tango, Carmen şi Iberia, toate ale lui Carlos Saura, Tango lesson, Take the lead, Moulin Rouge,The Ballroom dancer, Dance with me cu cea mai frumoasă rumba văzută-n cinema vreodată…să mai continui? Cred şi eu că nu, şi cred că deja v-aţi notat care dintre filmele cu şi despre dans nu le-aţi văzut. Sunt mult mai multe, voi mai recomanda, dar acestea sunt printre cele mai frumoase, savuroase si chiar recomandabile filme cu şi despre dans.

Revenind însă la sinopsis, originalul Nick Frost, cel care a scris şi producţiile Paul, Shaun of the dead şi Aventurile lui TinTin, pune în duel ca-ntr-un ring de box doi colegi de servici în lupta pentru Julia, noua şefă şecsi. Normal că unul e Cain lasciv şi doar pus pe targetare pasională în agendă a unei noi victime, lângă care să adauge cu mândrie şi orgoliu mângâiat masculin, “şefa=done”, agendă cu care să se mândrească all over la pensie; celălalt e un Abel cam babelic, un tip care se îndrăgosteşte de-a binelea de Julia şi care cumva îşi pune singur piedici în a o cuceri for the story and not for the “check-in”. Normal că Pasionalul Drew îi pune beţe-n roate lui Bruce şi ca-n reclama de Orange, fiecare îşi ia “vorba” celuilalt. Frumos şi normal e ca Julia să se prindă şi alegerea să fie făcută ca-n basmele româneşti unde cel bun triumfă întotdeauna în ciuda tuturor aşa-zişilor zmei, sau capete de zmei.

Filmul e unul slăbuţ şi nu mi-o luaţi în nume ironic. Din punct de vedere al dansului, muzicii şi al rolului lui Jan McShane, long time no seen on the big screen, aici în piele de coregraf arţăgos dar cu ochi sclipitori de idei şi de căutători de pasiune în adevăraţii dansatori, daca e să ne luăm după aceste trei criterii, filmul merită să vă mişte un pic paşii de salsa în cinema. Daca e să zic de ce mi-a plăcut mie, ca să vă fac totuşi să călcaţi în Cinema Victoria, fără frică că vă vor da decibelii latini afară din sală..e pentru scena cea mai savuroasă din tot filmul: Bruce revine la şcoala lui de salsa pentru a-şi revigora paşii, auzind că el jefe dansează şi ea la rândul ei. Este duelat de una dintre “panterele” de verificare în salsa cubana, o dansatoare excelentă ce-l pune cu botul pe ..paşi şi-l face astfel să revină cu orgoliul pe pământ şi să înveţe din nou, baby-steps, salsa de la începători. E una din lecţiile cele mai bune pentru orice dansator care se crede atoateştiutor şi-n viaţa reală.

Vă recomand aşadar, dintr-o perspectivă de dansator cronicar care s-o încântat de muzica vioaie din cinematograful nostru drag, să veniţi să-l vedeţi, să vă bucuraţi, să râdeţi şi daca sunteţi şi salseroşi să furaţi paşi şi coregrafii! Sunt multe! Vă aştept cu salsa steps la cinema Victoria să..shake simona vorba cântecului!;)

P.s. rulează toată săptămâna 18-23 iulie, alături de New York Melody, Ist place music film, de neratat dealtfel!!

 

cu salsa, el cronicario del cinema 😉

 

 

 

 

 

Advertisements