Tags

, , , , ,

MV5BMTQ3NDY5NjIwN15BMl5BanBnXkFtZTgwNjQ2ODkxMjE@._V1_SX640_SY720_Un woody-film minunat, gata copt cu magie pentru weekenduri romantice si sarbatori dulci. Nu săriţi cu prăjiturile şi cola totuşi că nu-i chiar atât de siropos; slavă Domnului că-l avem pe Colin Firth, un Sherlock-iluzionist cu faţă de Wei Ling Soo pe scenă şi cu un mare dozaj de logică geometrică şi pessimism nietzschenian în viaţa lui Stanley. Dragul nostru domn Taplinger, trebuie să o demaşte pe zâmbăreaţa americancă, mediumul care ghiceşte şi păcăleşte rich people.
Vorba detectivului nostru, “ăştia sunt ca o molimă!”. Nenorocul lui se cheamă Sophie, jucată minunat de ironic, naiv şi mentalist-ish sublime de Emma Stone, zâmbet feminin ce-l face pe marele Iluzionist nu numai să n-o demaşte dar şi să pice-n vraja dragostei la prima vedere. Cei doi fac o perece splendidă şi fac filmul să fie o plimbare uşoară în plină vară, lăsând în urma lor o pulbere de ironice-replici şi atacuri fine ca-ntr-un meci frumos de tenis între raţional şi spiritual, în ambele sensuri. Pus pe demascarea ei, genial glumeţ este surprins de capacităţile ei şi chiar ia în considerare căsătoria ei cu el, nu viceversa, şi asta în ciuda menestrelului cu nume de cotigă jucat iremedial de sublim, în toată “afonia” muzicală de tânărul milionar, Hamish Linklater. Sincer vorba mătuşii din film „unele femei trebuie să-şi vină în fire” când le cere în căsătorie un mare magician, cum să se mai uite la un ukulele-man. Mai toate personajele fac un joc de glezne minunat înspre un final parcă aşteptat, unde iubirea ar cam trebui să triumfe orice Nietszche oricât de geometric în logică ar fi el şi oricât de paradoxal iluzionist s-ar putea pretinde. Magia filmului ne livrează şi nouă ca şi lui Firth, o porţie de optimism şi de joie-du-vivre pentru că vorba ceea..”cu toţii avem nevoie de câte o plăcintă în faţă” câteodată …


N-am să vă spun prea multe detalii din această plimbare, am să vă invit să căutaţi să-l vedeţi şi să vă pregătiţi woody-râsul specific stilului de comedii şi de ce nu să-l descoperiţi ca alter-ego în persoana lui Howard, colegul invidios, pus pe şotii şi farse, jucat woody-eneşte de Simon McBurney. Dacă în Midnight in Paris Owen Wilson ni-l aducea pe regizor în cadrul filmului într-un tabu masculin, blond, înalt cu ochi albaştri, aici, ne mulţumim cu un caracter a la W.A. împăcat cu sine şi chiar mai glumeţ ca de obicei. Dacă în celelalte filme, replicile erau prea multe şi n-apucai să râzi total, ei aici, e un dozaj de umor britanic, un glamour-umor cu spiritualismul de rigoare încât îţi vine să-l mai vezi odată ( nu faceţi greşeala că nu mai are farmec, din proprie experienţă vă zic;). În rest filmul este savuros ca o prăjitură, dulce-acrişoară cu mici şi multe vişine te face să pofteşti la charleston, la prăjiturile mătuşii, la speranţă că de data asta happy-end-ul a la Woody Allen va fi cu adevărat happy şi nu lăsat să ne înmoaie spiritele într-un gust amărui de amandină..
Magic in the Moonlight, după Midnight in Paris pare să aducă un zâmbet frumos, mai realist şi mai sublim orchestrat ca-n alte dăţi, şi mai multă seninătate în paşii unui final de carieră regizorală, paşi ce probabil că-i resimte şi al nostru caragiale de Hollywood. Dar sper că până acolo să mai existe ironii marca sa pentru că, de ce nu.. „Lumea nu e nimic fără magie!”;)

Şi începând cu această magie şi cronică, inaugurez pentru voi un mic hint de cronicar, ca la mulţi alţi critici care, câteodată ajung să nu-şi mai dezlipească ochii de o idee, un obiect, ceva ce e pur şi simplu frumos, pe gustul lor. Aşa că cum bine spuneau unii regizori, miraţi de astfel de surâzătoare flashuri de film, vă voi dezvălui la rându-mi din fiecare film, al meu tabu-like..Evident de abia aştept părerile şi opţiunile fiecăruia dintre voi şi sper să-l puteţi vedea sau revedea pentru căutarea proprie şi-n săptămânile ce vor urma până la Crăciun.

Tabu-like of the movie: Umbrela yin-yang a mamei Sophiei, era superbă..vă invit s-o descoperiţi în film.;)

p.s. articol publicat şi apărut iniţial în revista online de cultură, Eliberart.ro

Advertisements